Търсене
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Правила на сайта!
НАТИСНИ ТУК <--
Празници
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Latest topics
ВРЕМЕТО
времето Forecast by Ямбол
Брояч на посещенията от 23.02.2012г. до...
Free Counter
Семейните празници - като игра -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сподели във Facebook
->Сподели във Facebook<-

Семейните празници

Go down

Семейните празници

Писане by mimi on Съб Фев 25 2012, 01:31


Кажат ли домашни -семейни празници, май си представяме трапези и почерпка с гости, а поводът може да е и епизодичен. Има обаче група тържества, които са определени точно според семейната роля - дядо, баба, деца, майка, баща... И те не би трябвало да приличат на обичайните чествания за 8 март или да се свързват с отбелязването на професионални празници, с каквито календарът е пълен.

А каква е ползата от баба?

Наскоро БГНЕС съобщи за проучване на учени от Кеймбридж, което доказва: бабите са кодирани като обичащи и грижовни. И приказките ги представят така, а изследователите добавят: симпатичните старици обичат повече щерките на синовете си, отколкото мъжките им рожби. И не защото госпожичките са по-хрисими, послушни и пр., а понеже е по-голямо генетичното сходство между бабата и тези внучки (31%), докато с техните братчета то е по-малко (27%). Що се отнася до линията на дъщерите, бабините гени са 25% независимо от пола на внуците. Оттук и обяснението, че възрастните дами, които се грижат за отглеждането на наследниците на свой син, повишават осезателно шансовете на момчетата да оцелеят. Внучките по същата линия пък са “одрали кожата” на бабите си и хората улавят родството даже несъзнателно. Например по миризми.


Е, чудна ли е тогава загрижеността на Червената шапчица за нейната мила баба?... Или желанието в различни страни да се въведе празник на стара майка и татко, за да се покаже уважение към възрастните в рода, на които някои дължат и възпитанието, и благосъстоянието си? Такъв ден сега честват в САЩ, Канада, редица европейски страни.

Национални вариации на лични истории

Ето още два модерни празника – ден на майката и ден на бащата. Те тръгват от САЩ, от желанието на дъщери да зачетат всеотдайността на родителите си в отглеждането на потомство. Сонора Смарт Дод в началото на 20 в. повежда борба за празник в чест на своя баща, ветеран от Гражданската война и вдовец с 6 деца на ръце. Съпругата му починала при последното раждане, а Сонора помагала да отгледат по-малките й братя. И точно когато друга американка повела борба да има ден на майката, тя решила, че бащите също заслужават обществено признание. От 1916 до 1972 г. различни президенти на САЩ дават подкрепата си за нейната идея и сега празник на татковците се отбелязва на много места по света, макар по различно време. У нас – от 1997 г. Това става на 26 декември, когато се почита св. Йосиф Обручник, земния баща на Исус.

Денят на майката дължим на Ана Мари Джарвис, която искала да увековечи спомена за своята майка след кончината й и успяла да го направи пред 1914 г. Друг въпрос, че по-късно била разочарована от начина, по който нейни съвременници зачитали деня – с торти за мама, които самите те омитали на мига, и с шаблонни печатни картички, за да не се мъчат да й пишат...

Почитта към майката е присъща на разни времена и народи. В древен Рим например Матроналиите била празник на благородничките майки, които участвали с тържества в чест на богинята Юнона. Тогава матроните получавали от съпрузите и от дъщерите си специални подаръци. В някогашна Англия пък една от неделите на Великия пост била отредена за внимание към майките и децата им приготвяли празничен сладкиш.

Обогатява се и нашата традиция

Взаимната почит в семейството е присъща на българина, той може да се похвали и с празници на заврени зетьове, на тъщи, на снахи и свекърви. Най-силно трябва да се подчертае вниманието, с което нашенци се мъчели да стоплят живота на деца в по-незавидно социално положение. За своите е ясно – и на училище ще ги изпратят с най-хубавото, и подарък за рождени и именни дни ще има, и на сурвакарите ще дадат някой лев, и лазарките няма да пуснат с празна кошничка. На Благовец, Малка Богородица и за св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов обаче жените имат благородното задължение да подготвят и да дарят дрешка или храна на сираци, да помогнат някак на по-бедни. За Игнажден пък щедро черпят и даряват децата полазници, които носят здраве и берекет в дома за цялата следваща година.В живота навлизат все по-широко понятия като приемни родители и семейства. Но баба и дядо са нещо съвсем друго... Наскоро БГНЕС разказа за проект на БЧК, по който доброволци на организацията 6 месеца посещавали деца от социални институти в 4 района на страната, за да общуват с тях и да заместят липсващите им дядо и баба. Цел – социална адаптация на тези деца.

Послания с китки, кукли, шарани...

И в Япония си имат празник за всеки в семейството. Най-известен е денят на куклите, обсипан с цвят на праскови и посветен на момичетата. Тогава стъпаловидно се подреждат фигурки, символизиращи рода и закрилящи здравето и благоденствието в него. Децата им готвят, хранят ги, а същевременно показват пред общество, че са усвоили етикета. Казват, че по време на Втората световна война хората с риск на живота си спасявали такива комплекти кукли като най-голяма семейна ценност, с която се “играе” един-единствен ден в годината.

Синовете празнуват в началото на май – тогава в детската стая се редят кукли воини и се разпръскват ириси. Смятали, че цветята със саблевидни листа ще прогонят лошото и болестите от къщата, а на хлапетата ще дарят здраве, храброст, благоразумие. Момчетата имали и друга радост на този ден – книжни шарани на прът или хвърчила с такава форма, рибата била символ на смелост и благородство, легендите разказвали как донасяла победа в битки. По същите стари обичаи празникът на майката бил обсипван с червени карамфили, а денят на бащата минавал под знака на гладиоли.
mimi
mimi
Потребител
Потребител

Пол : Female Зодия : Gemini
Китайски зодияк : Rooster
Брой мнения : 4
Точки : 12
Репутация : 0
Рожден ден : 07.06.1969
Дата на регистрация : 23.02.2012
Възраст : 49
Местожителство : Стара Загора
Работа / хоби Работа / хоби : учителка
Хумор Хумор : С мен който иска... Срещу мен, който може!

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите